Kakšen kamin izbrati?
| Članek je bil prebran 657 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Kamin je lep, a tudi iz energetskega vidika pomemben dodatek vašega doma. V zadnjih letih je opaziti porast v zanimanju za nakup kamina in kaminskih peči. Ker se za kamin odloča vse več ljudi in ker mnogi svojo odločitev utemeljijo predvsem na podlagi cene kamina, to hitro pripelje do tega, da se kupec lahko odloči za povsem napačen kamin. Na tak način lahko hitro kupite kamin, ki bo preglasen za vaš dom, ali pa bo manj ekonomičen, kot ste pričakovali. Skratka, da bi bili s kaminom, ki je vsekakor dolgoročna investicija, zares zadovoljni, se je potrebno pred nakupom dobro pozanimati o različnih vrstah kaminov, o njihovi energetski učinkovitosti in drugih pomembnejših lastnostih.

domvrt comHitri vodič za nakup kamina

V preteklosti smo bili vajeni predvsem klasičnih vgradnih kaminov, danes pa se marsikdo raje odloči za kaminsko peč. Pri tem je potrebno najprej poudarjati, da tako vgradni kamin kakor kaminska peč lahko pričarata romantičen in prijeten ambient, zato zgolj na podlagi tega ne moremo odločati za enega ali drugega. Prednost vgradnega kamina je še klasičen izgled in možnost vgradnje po meri, pri čemer pa je kamin mogoče vgraditi, če o tem razmišljamo že, ko se odločamo za gradnjo svojega doma (predvidimo prostor za kamin). To pomeni, da je potrebno postavitev vgradnega kamina potrebno predvideti že med gradnjo. Za tiste, ki tega med gradnjo ne predvidijo, tako ostane druga možnost – kaminska peč. V primerjavi z vgradnim kaminom je kaminsko peč lažje montirati in tudi demontirati, zasede tudi manj prostora, kakor kamin, ki z dimnikom zasede kar nekaj prostora. Pri kaminu, ki ga vgradimo, je težje tudi vzdrževanje in sam servis, saj je težje dostopati do notranjosti kamina. Nekateri pa se konec koncev odločijo za kaminsko peč preprosto zato, ker to pomeni precej nižjo investicijo kakor vgradni kamin. Dodatna prednost kaminske peči je tudi ta, da prostor ogreva hkrati iz vseh 5 strani. Pri tem je sicer potrebno priznati, da je nekoliko manjša toplotna akumulacija, a nekateri najbolj sodobni modeli to pomanjkljivost že odpravljajo. Kaminska peč pomeni tudi manj komplicirano vgradnjo ter lažje vzdrževanje in servis.

Preverite ponudbo kaminov!

Ko se ljudje odločajo med drvi in peleti, se pogosto odločajo med občutkom domačnosti, ki ga pričarajo drva, in enostavnejšim ravnanjem s peleti. Drva so smiselna izbira, če ste npr. lastnik gozda in lahko zanje poskrbite kar sami oziroma z minimalnimi stroški. Peleti pa so primerni za tiste, ki si v hišo zaradi kamina ne  želijo nesnage in več udobja – s peleti je namreč hišo mogoče ogrevati tudi, ko ste zdoma. Drva je seveda potrebno fizično nalagati na ogenj, kar pomeni, da v času odsotnosti dom lahko postane zelo mrzel.

Izbiro kamina prilagodite tudi velikosti stavbe, saj je odvisna od tega, kako velik je prostor, ki bi ga želeli ogrevati. Prav tako je pomemben podatek, kako varčna (iz energetskega vidika) je vaša hiša. Če je hiša namreč dobro izolirana in varna, potem bo kamin lahko premočan (predemenzioniran), kar pomeni, da bo potrebno prostore zračiti, da bi dosegli idealne temperature. V koliko je kamin za velik prostor z nekoliko slabšo izolacijo prešibek, bo v prostorih zelo težko doseči prijetno bivalno temperaturo.

Niso vsi kamini enako učinkoviti, kar pomeni, da lahko s pravo izbiro kamina na dolgi rok prihranimo veliko denarja za stroške.

Pomembno je tudi, kako hrupen je kamin, saj lahko s svojo hrupnostjo marsikateri kamin povsem pokvari romantično in domačno vzdušje.

Preberite tudi, kako opremiti počitniško hišo. Več o tem tukaj!

© 25. 05. 2018 - millionclub. Oglaševanje.