Kako opremiti počitniško hišico?
| Članek je bil prebran 708 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Mnogo Slovencev ima v svoji lasti vikend oziroma počitniško hiško, v kateri preživljajo počitnice in svoj prosti čas. Počitniške hišice so pri nas precej priljubljene. Ljudje jih kupujejo ali gradijo tako ob morju, kakor tudi drugod (v goratem svetu, med vinogradi, ob rekah, ipd.). Od tega, kje hiško postavimo oziroma kupimo, je seveda odvisna tudi oprema in izbira materialov ter izdelkov za gradnjo.

vhodna vrataV kolikor želimo opremiti poletno počitniško hišico, ki stoji kje ob morju in jo imamo namen uporabljati le v toplem delu leta, se je potrebno zavedati, da bomo v takšni hiški večino časa zunaj. Temu primerno in smiselno je več prostora nameniti terasi, ki jo lahko ogradimo in pokrijemo (tenda, nadstrešek), tako da teraso zaščitimo pred dežjem in vetrom. Terasa je lahko v takšnem primeru skoraj enako prostorna kakor tloris zaprtih prostorov. Mnogi si na terasi uredijo tudi letno kuhinjo in jedilni kotiček, marsikje pa so na terasah še počivalniki, ležalniki, manjši napihljivi bazenčki, viseče mreže, rastline v cvetličnih loncih in še kaj. Pri tem je zelo pomembno, da teraso ustrezno zaščitimo tudi, ko v hiški ne bivamo. Še toliko pomembneje je to v primeru, da imamo hiško kje ob morju in nas preko cele zime ni vanjo. V tem primeru je najbolj priporočljivo teraso ograditi in jo na vhodu zaščititi z dobrimi vrati, hiško pa nato na vhodu v notranjost še dodatno zapreti z vhodnimi vrati, ki zagotavljajo dovolj varnosti in zaščite. Letno kuhinjo je najbolje postaviti iz lesa ali pa jo zgraditi kar iz kamna (betona), na tak način pa oblikovati tudi omarice. Hladilnik imamo lahko v notranjosti hiše, za kuhanje pa je priporočljiva izbira prenosna kuhalna plošča (indukcija ali steklokeramična plošča), ki jo po koncu sezone lahko odpeljemo s sabo domov ali pa jo pospravimo v notranjost hiše. Tako zunaj preko zime ne ostane nič pohištva ali bele tehnike, zato smo lahko bolj mirni, da nam kdo ne bi česa ukradel. Posebno pozornost je vendarle priporočljivo nameniti vhodnim vratom, ki notranjost ščitijo pred nepovabljenimi gosti. Najbolje je, da pri nakupu takšnih vrat gledamo na izolacijo in varnostni vidik, saj bomo le na tak način pred odhodom v počitniško hiško brez skrbi.

V kolikor imamo počitniško hišico kje v hribih in jo želimo obiskovati preko celega leta, je potrebno posebno pozornost nameniti tudi izolaciji. Ta mora biti boljša kakor pri poletni počitniški hišici, hkrati pa mora biti notranjost nekoliko večja, saj zunanji prostor ne moremo uporabljati preko celega leta. Zaradi tega je v takem primeru dovolj manjša terasa ali prostoren balkon, kamor postavimo mizico in sedeže, letna kuhinja pa v primeru takšne hiške ni ravno smiselna. Hišo lahko v tem primeru z dobrimi in varnimi vhodnimi vrati tudi povsem zaščitimo, vseeno pa je dobro, da se vanjo redno vračamo, jo prezračimo, pospravimo in hkrati preverimo, da je z njo vse v najlepšem redu.

Počitniška hišica naj bo opremljena tako, da vam bo na vaših počitnicah kar se da udobno. V nobenem primeru ni smiselno pretiravati s pohištvom, ampak s sabo vzeti le tisto, kar bomo zares potrebovali.

© 25. 05. 2018 - millionclub. Oglaševanje.