Prenova vhoda v hišo
| Članek je bil prebran 2.454 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Pogosto rečemo, da smo ljudje predvsem vizualna bitja. To pomeni, da večino stvari na prvo žogo ocenimo predvsem na podlagi videza. Večini izmed nas je tako estetika precej pomembna, še zlasti pa smo na ta vidik pozorne ženske. Veliko pozornosti običajno namenjamo tudi svojemu bivalnemu okolju, notranji opremi in nasploh udobju bivanja. Velik del našega dojemanja prostora in doma nasploh temelji na estetiki in na vizualnem čutu. Zato nikakor ni pomembno, v kakšnem domu živimo – pospravljenem, urejenem, prenovljenem, starem, umazanem, razmetanem, poškodovanem, itd. Vse, kar se nahaja v človekovem okolju, namreč tako ali drugače vpliva nanj. Danes se bomo zato posvetili prvemu in pogosto prezrtemu delu naših domov – vhodu v hišo ali stanovanje.

vhodna vrata ajmVhod v dom odraža lastnika

Priznati je treba, da je nekaj povsem drugega, če v neko stanovanje ali hišo vstopimo skozi urejena vhodna vrata, s čistim predpražnikom in urejenim predprostorom kot pa če vstopamo skozi razmajana in dotrajana vrata in neurejenim predprostorom. V vsakem primeru prvi vtis šteje, pa tudi lastnik skozi vhod svojega doma vstopa večkrat dnevno, zato je pomembno, da poskrbimo za urejen, čist in varen vhod v dom. Seveda so osrednji del vhoda vhodna vrata. Če so vrata neprimerna, niso več varna, so dotrajana, škripajo ali so kako drugače poškodovana, potem je najverjetneje zadnji čas za nakup vhodnih vrat. Vhodna vrata imajo v prvi vrsti seveda namen, da zaščitijo notranjost pred morebitnimi vsiljivci, pomembno pa je, da so tudi lepa in lepo dopolnjujejo siceršnjo podobo vašega doma. Vhod v dom lahko stara vrata povsem skazijo, če se tepejo s sicer prevladujočim slogom gradnje ali pa če je sicer vaš dom zgledno prenovljen in urejen. Večina se sicer za menjavo vhodnih vrat odloča, ko menjajo okna in tedaj je smiselno izbrati vhodna vrata, ki sodijo v isto linijo kakor okna. Poleg vhodnih vrat o lastniku in ostalih družinskih članih, ki živijo v nekem domu, veliko povedo tudi predpražnik, rože, dekoracije in ostali dodatki, ki se nahajajo na zunanji strani vhodnih vrat. Vse te podrobnosti namreč prispevajo k zaokroženi podobi doma, z njimi pa je po drugi strani za malo denarja mogoče močno polepšati vhod v vaš dom. Tako lahko npr. dolgočasen vhod poživimo s samostoječimi svečniki, lončnicami ali pa dekoracijami suhega cvetja, ki bodo iz neosebnega vhoda naredili vhod v dom z vašo osebno noto.

Vhod v dom se ne konča pri vaših vhodnih vratih

Vhod v dom pa se nikakor ne konča pri vhodnih vratih. Zelo pomemben je tudi prostor, ki se nahaja neposredno za vrati. Ko namreč goste sprejemamo skozi vhodna vrata, si vtis o našem domu, družini in bivalni klimi ustvarijo že takoj, ko jih sprejmemo v predprostor. Predprostor naj bo zato svetel, če pa gre za vežo brez oken, lahko veliko naredimo s tem, da vanj postavimo bele kose pohištva, stene pa prebarvamo v svetle, najbolje v belo barvo. Prostor lahko dodatno povečamo in osvetimo še z ogledali, čeprav z njimi ne gre pretiravati – dovolj je eno veliko ogledalo na večji steni predsobe. Namen predsobe je, da se v njej gostje preobujejo in odložijo svoja vrhnja oblačila. Zato mora biti predsoba prostorna in udobna. Če je prostora bolj malo, lahko to rešimo tako, da iz predsobe odstranimo vse pohištvo, pustimo pa le kakšen stol ali manjšo klopco, namenjeno za preobuvanje in pa košaro s copati, ki so namenjeni gostom. Če je predsoba večja, je seveda lahko v njej tudi omara z oblačili ali kakšen regal. V vsakem primeru mora predsoba služiti svojemu namenu, zato ne sme biti utesnjena, saj se bodo sicer gostjo ob prihodu v vaše stanovanje počutili nagnetene in neudobno. Predsobo lahko z malimi popravki prenovite za zelo malo denarja. Stene prebarvajte v belo, odstranite kakšen nepotreben kos pohištva, na tla dodajte pisano preprogo, steno pa okrasite z ogledalom ali zgolj okvirjem za sliko, v katerem pa ni slike in služi zgolj za dekorativni element. Nad vrata obesite še šop suhe sivke, da bo v vašem domu vselej prijetno dišalo.

© 30. 04. 2024 - millionclub. Oglaševanje.