Uporaba klima naprave v avtomobilu – jo znate uporabljati pravilno?
| Članek je bil prebran 350 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Danes si mnogi izmed nas svojih jeklenih konjičkov več ne znamo predstavljati brez klima naprave. Večina voznikov jo uporablja vsaj v najhujši pripeki, številni pa preko celega poletja, še zlasti v kolikor na cesti preživijo veliko časa. Pri tem imajo mnogi zaradi nepravilne uporabe klimatske naprave v avtomobilu tudi razne težave – od glavobolov, vnetih oči, vnetih ušes, vnetja grla, kašlja do zamašenega nosu. Zaradi vsega naštetega je dobro vedeti, kako je najbolje uporabljati klimatsko napravo, da boste poskrbeli tudi za lastno zdravje in dobro počutje. Pa tudi za klimatsko napravo samo, saj nepravilna uporaba klime v avtu vodi tudi do raznih okvar.

citroen jumpyAvto najprej razhladite

Prvo pravilo pred vožnjo v razgreti pločevini je, da avto dobro ohladite. To pomeni, da ga prestavite v senco, odprete vsa okna in vrata in pustite, da iz njega puhne vsa vročina. Šele takšen avto je smiselno začeti ohlajati s klimo. Če tega ne storite, se hitro lahko zgodi, da boste v nastavitvah temperature klimatske naprave pretiravali in si s tem nakopali katero izmed zdravstvenih tegob, opisanih zgoraj.

Ko klimo prižgete, zaprite okna

Ko ste avto primerno ohladili in se je pregret zrak zamenjal s svežim, je potrebno okna zapreti in prižgati klimo. Hlajenje notranjosti avtomobila pri odprtih oknih ni smiselno, povrh vsega pa je tudi zelo potratno. Klimo je pri tem najbolje nastaviti na »notranje kroženje zraka«, s čimer se povsem izključi dotekanje vročega zraka od zunaj. Zrak se bo na ta način v kabini hitreje ohladil na temperaturo, ki ste jo nastavili.

Nastavite temperaturo klime na največ 2-3 stopinje manj, kakor je zunanja temperatura

Čeprav zunaj žge sonce in je peklensko vroče ter vas mika, da bi klimo nastavili kar na 17 stopinj Celzija, pa to ni zdravo za telo. Najbolje je, še zlasti v kolikor se boste v avtomobilu vozili dlje časa, da temperaturo nastavite na 2 do 3 stopinje Celzija manj, kot vam kaže podatek o zunanji temperature, nikakor pa ne na manj kakor 5 stopinj Celzija. Na ta način se izognete pretirani porabi, hkrati pa tudi šoku, ko boste izstopili iz avtomobila. Znani so tudi razni primeri kapi in drugih temperaturnih šokov, ki so ravno posledica prevelikih temperaturnih razlik med kabino avtomobila in zunanjostjo avtomobila. Če so temperaturne razlike v in izven avtomobila prevelike, tvegate tudi razna prehladna obolenja, ki so posledica neprimerne uporabe klimatske naprave.

Ohlajeni zrak naj ne piha neposredno v voznika in potnike

Klimo vedno uporabite tako, da ohlajeni zrak ne piha neposredno v vas ali katerega izmed potnikov. Zrak mora krožiti po kabini, tako pa preprečimo glavobole, prehlad, itd. Ventilatorja niti v najhujši pripeki nima smisla nastavljati na najvišjo jakost – precej bolje je avtomobil razhladiti tako, da je nastavljen na najnižjo stopnjo delovanja. Pri avtomatski klimi je najbolje izbrati kar nastavitev auto oz. samodejno nastavitev, kjer se samodejno prilagodi delovanje jakosti ventilatorjev.

Za dobro delovanje klime, jo redno vzdržujte

Da bo pot na počitnice ali kam drugam prijetno ohlajena, je potrebno skrbeti tudi za redno vzdrževanje klime v avtomobilu. Pred sezono je zato smiselno klimo napolniti s plinom, če pa tega ne storimo ravno vsako sezono pa vsaj na vsaki 2 leti. Na servisu bodo klimo tudi razkužili oziroma dezinficirali, s čimer se izognemo raznim boleznim oz. okužbam dihal.

Ali klimatsko napravo vsebuje tudi novi Jumper kombi pa preverite na spletni strani.

Vabljeni tudi k branju o uporabi klimatske naprave v bivalnih prostorih – več v prispevku!

© 19. 06. 2018 - millionclub. Oglaševanje.