Postanite srečna in zadovoljna mama
| Članek je bil prebran 384 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Materinstvo je za številne žensk ena izmed najpomembnejših in najbolj izpopolnjujočih življenjskih vlog, a po drugi strani tudi najbolj zadovoljne mamice pogosto priznajo, da zna biti materinstvo tudi izjemno težko, naporno, utrudljivo in stresno. Verjetno se vsaka mama kdaj sooči z mislimi v stilu »kaj mi je tega treba«, »zakaj ravno jaz« in »tega ne zmorem več«. Ne skrbite, zaradi tega še zdaleč niste slaba mama ali slab starš, ampak je pri obremenitvah, ki jih s sabo prinaša materinstvo, takšen odziv nekaj povsem normalnega. Pomembno pa je, da poskrbimo, da se takšna hipna občutja ne spremenijo v trajno razpoloženje, kar lahko vodi tudi v depresijo. Namesto tega moramo mame včasih znati najprej poskrbeti predvsem zase, da bi lahko dobro in s polno mero ljubezni poskrbele tudi za naše malčke. Za vas smo zbrali nekaj nasvetov, kako do srečnega in izpopolnjujočega materinstva.

starševstvo–        Pojdite na svež zrak

Svež zrak lahko močno vpliva na vaše počutje. Ne bodite ves dan zaprte med štiri stene, ampak pojdite s svojim otrokom na igrišče na zrak. Če boste tam srečale tudi kakšno prijazno mamico, s katero boste lahko spregovorile kakšno besedo, bo dan na svežem zraku toliko lepši.

–        Naspite se

Čeprav je pri majhnem dojenčku pri hiši to včasih misija nemogoče, pa si skušajte tu in tam vendarle izboriti nekaj ur krepčilnega spanca v kosu. To je najlažje storiti tako, da se odpravite spat preden gre spat otrok (npr. okoli 6ih popoldan), otroka pa da spat vaš partner. Tako boste zaspali pred otrokom in boste spali vse, dokler se dojenček prvič ne prebudi. V kolikor je otrok dojen, je to nekoliko težje izvedljivo, se pa da, če si mamica mleko prej načrpa in ga očka otroku pred spanjem ponudi po steklenički. Na tak način lahko mlada mamica ulovi vsaj nekaj ur spanca  v kosu, kar je bistvenega za imunski sistem in dobro počutje. In ne pozabite – večji kot je otrok, dlje bo sposoben prespati v kosu, to pa pomeni, da boste več ur lahko spali tudi vi.

–        Redno telovadite

Čeprav se vam nemara zdi pri utrujenosti, ki jo pogosto doživljajo mamice, povsem nepotrebno preostalo energijo tratiti še za telovadbo, pa je dokazano, da lahko z vadbo pripomorete k boljšemu počutju in fizičnemu zdravju. Z gibanjem se namreč sproži izločanje hormona sreče, prav tako pa vas bo vadba napolnila s svežo energijo za soočanje z vsakodnevnimi materinskimi skrbmi.

–        Zdravi prigrizki

Pogosta težava, ki pesti mlade mamice, je tudi slaba prehrana. Ker mamam pogosto primanjkuje časa, da bi se prehranjevale zdravo in ob urejenih časovnih presledkih, zapadejo k slabim prehranjevalnim navadam. To pa seveda redi, hkrati pa poskrbi tudi za manko energije in večjo utrujenost. Težka in nezdrava hrana je namreč nasitna, je pa precej prazna, kar se tiče hranilne vrednosti. Namesto tega je bolje, če mama med glavnimi obroki posega po zdravih prigrizkih, za pripravo katerih ne bo porabila veliko časa. Takšni prigrizki so npr.: narezan korenček, pusta skuta s priljubljenim sadjem, doma pripravljen čips iz raznolike zelenjave (cvetače, ohrovta, rdeče pese, itd.), sadje vseh vrst, itd.

–        Ko potrebujete pomoč, naj vam ne bo neprijetno prositi zanjo

Nekatere mame nočejo prositi za pomoč, ko jo potrebujejo, saj so prepričane, da je to dokaz njihove neuspešnosti ali nesposobnosti. V resnici je pot do srečnega materinstva ravno pot, na kateri mame ni strah tu in tam poprositi za pomoč. Ne čakajte, da se bodo babice, tete, prijateljice same ponudile – če potrebujete urico ali dve varstva ali pa le skuhan topel obrok, potem za to brez slabe vesti zaprosite. Nihče namreč vsega ne more storiti sam, zato bo okolica seveda razumela, če boste občasno prosile babico, naj vam pomaga pripraviti kosilo ali naj za kakšno uro popazi na svojega vnučka.

–        Čas zase, za partnerja, za prijateljice

Čeprav se zdi, da vas otroci zahtevajo cele, pa je nujno, da si tu in tam vendarle vzamete čas samo zase. Brez slabe vesti se naročite pri frizerju ali pa se dogovorite za kavico s prijateljico. Otroci bodo imeli največ od zadovoljne in srečne mame. Prav tako ne pozabite na partnerja – brez njega niti vašega malčka ne bi bilo. Vzemite si čas zanj, skupaj preživita kak trenutek tudi čisto brez otrok.

Preberite tudi, kam na morje z majhnim otrokom!

© 25. 05. 2018 - millionclub. Oglaševanje.