Pasma Perzijska mačka
| Članek je bil prebran 853 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Perzijska ali Perzijska mačka je ena izmed najbolj priljubljenih mačjih pasem pri nas. Veliko ljubiteljev mačk se odloči ravno za nakup Perzijske, ki svoje nove lastnike pogosto očara s svojo krzneno dlako, ki je tudi zaščitni znak te pasme. Pri nas velja ta pasma celo za najbolj pogosto stanovanjsko pasmo mačk. Perzijske imajo sicer čokato, a mišičasto telo s kratkim repom. Zanje je značilna velika okrogla glava, na vrhu katere so na široko postavljena majhna ušesa. Oči teh mačk so okrogle in velike, nos pa zelo kratke in širok. Gre za srednje velike mačke. Samci lahko tehtajo nekje do 7 kg, samice pa med 3 do 4 kg. Obstaja preko 300 barvnih kombinacij te pasme, čeprav je najbolj značilna modro siva barva dlake. Ker je dlaka zelo gosta in dolga, jo je potrebno skrbno in redno negovati. Da bi bila mehka, jo mora lastnik vsakodnevno česati. Na česanje je dobro to pasmo navaditi že povsem od malega, sicer se lahko zgodi, da odrasla mačka česanja ne bo marala in boste z njo vsak dan bili pravi boj. Dlaka brez česanja namreč ne more bit gladka in lepa,  pojavijo pa se tudi vozli. Česanje je najpomembnejše v času, ko mačka menja dlako.  Perzijske živijo zelo dolgo (nekje med 15 in 20 let), zato bo v tem času mačka postala dodaten družinski član. Običajno se nanjo družina zelo naveže.

pasme mačkPosebnost teh mačk je gotovo način hranjenja. Ostale pasemske in nepasemske mačke se namreč hranijo tako, da hrano poberejo z zobmi. Pri Perzijski je to nekoliko drugače. Ta pasma namreč hrano pobira z jezikom, to pa pomeni, da je potrebno tem mačkam ponuditi izbrano hrano, ki je prave konsistence in jo mačka z jezikom uspe pobrati s tal.

Perzijsko mačko je potrebno na vsaka dva ali tri meseca tudi okopati. Pri tem je pomembno, da mački dlako pred kopanjem temeljito razčešemo. Če tega ne storimo, se lahko zgodi, da se dlaka zavozla in jo bo kasneje mnogo težje razvozlati oziroma razčesati. Poleg kopanja je potrebno posebno skrb nameniti tudi čiščenju oči. To naj se izvaja redno in temeljito. Vsak dan naj bi tako Perzijski oči sčistili z uporabo vate (lahko tudi gaze ali bombažne krpice za enkratno uporabo) in fiziološke raztopine. Če fiziološke raztopine nimamo pri roki, je ustrezna tudi mlačna voda. Z vsakodnevnim brisanjem oči se izognimo njihovemu vnetju.

Karakter te mačke je umirjen, nežen in prijazen. Te mačke imajo ljubeč temperament, to pa je mogoče opaziti že samo, če opazujemo gibanje teh mačk. Perzijska mačka je namreč znana po umirjenem in pazljivem gibanju. Mnogi se ravno na podlagi umirjenosti karakterja odločijo za to pasmo, saj je znano, da vam Perzijska mačka ne bo uničila pol stanovanja ali kose pohištva. Kljub svoji umirjenosti, so te mačke zelo rade v družbi. Rade imajo igro in božanje, zato so primerne za vse tiste, ki si svoje večere ob gledanju filma predstavljajo z mačko v naročju. Na svojega lastnika se močno navežejo in so zelo rade v njegovi neposredni bližini. Pogosto se tako sredi noči lahko prikradejo kar v njegovo posteljo. Perzijke ne potrebujejo velikih površin za gibanje, dovolj je udoben kavč ali postelja, na kateri se večji del dneva lenobno pretegujejo. Te mačke so primerne tudi kot drug hišni ljubljenček, saj se običajno z drugimi mačkami pri hiši dobro ujamejo. Več o pasmi pa na: Zivalice.si. perzijska mačka.

Preberite tudi prispevek o tem, kam na morje z malim otrokom (ali otroci)!

© 25. 05. 2018 - millionclub. Oglaševanje.